Skip to main content

Digimuutuste elluviimine


Enamik organisatsioonidest on täna läbi viimas digimuutusi ja integreerivad oma tegevustesse tehnoloogiaid nagu AI. Harvard Business Review andmetel saavutab aga ainult umbes kolmandik neist ettevõtmistest soovitud eesmärgid.

Levinud väljakutsed digiprojektidega on:

  • Vastuseis muudatustele – töötajad suhtuvad uutesse tehnoloogiatesse sageli tõrksalt, kartes tundmatut või võimalikku töökaotust
  • Digitaalse kirjaoskuse puudumine – takistab uute lahenduste sujuvat kasutuselevõttu
  • Silotornid – killustunud osakondadel on raske teha tõhusat koostööd
  • Kultuuriline inertsus – olemasolev organisatsioonikultuur seisab vastu uuendustele

Kuidas muudatuste juhtimine aitab kaasa digitaliseerimisele?

Digitaliseerimine hõlmab enamat kui lihtsalt uute tehnoloogiate kasutuselevõttu ja eeldab äriprotsesside, organisatsioonikultuuri ja kliendisuhtluse põhjalikku uuendamist. Ilma muudatuste juhtimiseta põrkuvad need püüdlused silmitsi vastupanuga, mis takistab soovitud tulemuste saavutamist.

Muudatuste juhtimine toetab inimesi digimuutuses. See on sillaks suurepärase lahenduse ja seda kasutavate inimeste vahel. Digimuudatuste tulemuslikkus suureneb märkimisväärselt, kui nende elluviimisel rakendada muudatuste juhtimist.

Prosci muudatuste juhtimise metoodika koosneb kolmest põhikomponendist:

  • Prosci Muudatuste Kolmnurk (PCT) on tõhus tööriist, mis aitab keskenduda neljale kriitilisele muutuse edukomponendile: edu defineerimisele koos eestvedamise/sponsorluse, projektijuhtimise ja muudatuste juhtimisega. Tagab, et need elemendid oleks muudatuse läbiviimisel tasakaalus.
  • ADKAR mudel – aitab saavutada uute digilahenduste omaksvõttu individuaalsel tasandil, keskendudes tegevustele, mis tekitavad vajalikku teadlikkust, tahet, teadmiseid, võimekust ja tulemuslikku kinnistamist digimuutustele.
  • Prosci 3-faasiline protsess – kirjeldab tervikprotsessi muudatuste juhtimiseks organisatsioonis kavandamisest kuni kinnistamiseni.
https://youtu.be/B_UiSSW_pAY

Muudatuste kiirendi teenus digimuutuste elluviimise edu suurendamiseks

https://youtu.be/B_UiSSW_pAY

Prosci® sertifitseerimine digimuutuste juhtidele

Meie kliendiprojektide näited digimuutuste juhtimisel


Tallinna Linnavalitsuse uus IT-süsteem

“Change Partners suutis tabada meie vajadusi väga täspelt. Protsessi tulemusena oli projekti töörühmal ühtlustatum teadmine, mida peaksime tegema selleks, et projekt õnnestuks, oleme julgemad ja organiseeritumad ideid ellu viima. Projekt on üks edukamaid sellelaadseid muudatusi Tallinna linnateenistuses.”

Priit Lello, Tallinna linnasekretär

Kliendivajadus

Tallinna linn arendas uut IT-süsteemi oluliste seadusloome protsesside täiustamiseks. Uus süsteem asendas vana IT-tarkvara ning selle eesmärk oli suurendada tõhusust, läbipaistvust ja kaasatust. Ehkki tehniline lahendus telliti hangetes, tuli selle rakendamist kõigis ametites toetada.

Meie lahendus

  • Korraldasime töötoad projektitiimile muudatuste juhtimise strateegia ja juurutusplaani loomiseks ning projekti eduks vajalike rollide määratlemiseks.
  • Andsime projektimeeskonnale ühise raamistiku ja tööriistad muudatusprojekti kavandamiseks ja elluviimiseks. Sertifitseerisime muudatuste juhi ja projekti peamised sponsorid Prosci sertifitseerimisprogrammis.
  • Täiendasime tipp- ja keskastmejuhtide muudatuste juhtimise oskusi.

Tulemused

Projekti elluviimise võimekuse suurendamine. Projekti ajakavas ja soovitud skoobis elluviimine.

Projektijuhtide arendusprojekt ja juurutustugi

“Change Partnersi abiga oleme viinud oma teenuse kvaliteedi uuele tasemele. Muudatuste juhtimisel ja inimeste kaasamisel on tarkvaraprojekti õnnestumisel võtmeroll. Prosci muudatuste juhtimise programm andis Directo projektijuhtidele lisaks teoreetilistele teadmistele ka praktilised oskused ja tööriistad klientide toetamiseks suurtes muutustes.”

Berit Veske, CEO

Kliendivajadus

Directo nagu teistegi äritarkvara pakkujate edu sõltub paljuski sellest, kui hästi suudavad nende kliendid ärilahendusi rakendada. Kuid tihti klientidel endil puudub piisav teadlikkus ja võimekus, kuidas suurepärased IT lahendused hästi töösse panna. Projekti eesmärk oli aidata Directo projektijuhtide meeskonnal kasutusele võtta muudatuste juhtimise protsess ja tööriistad juurutusprojektides.

Mis me tegime

  • Sertifitseerisime 2 Directo juhtkonna liiget Prosci Change Practitioner programmis
  • Viisime läbi Prosci muudatuste juhtimise programmi Directo projektijuhtidele, mille käigus nad omandasid parema arusaamise muudatusprotsessist ja ADKAR mudelist omaksvõtu juhtimisel
  • Toetasime projektijuhtide meeskonda muudatuste juhtimise protsessi ja tööriistade kasutuselevõtus
  • Koolitasime projektijuhtide meeskonna kasutama DiSCil baseeruvaid suhtlemistaktikaid

Tulemused

  • Kokku oli projekti kaasatud 20 Directo projektijuhti ja müügitiimi või juhtkonna liiget. Muudatuste juhtimise metoodika sai protsessidesse juurutatud ja on ettevõttes kasutusel.

ERP juurutamine Flexas

“Suurimaks väärtuseks pean ehk seda, et nende (projektitiimi) projektist sai meie (juhtkonna) projekt ja arusaamine, et projekti õnnestumine või ebaõnnestumine sõltub ikkagi meist endist. Sponsori roll ja arusaamine, et me kõik juhtkonnas oleme selles rollis on ülioluline sõnum, mida oma töötajatele edasi anda. Samuti saime sõnastada lahti oma konkreetsed hirmud seoses ERP vahetusega ning kellel ja kus faasis barrier point tekib. Seejärel teadsime takistustega konkreetselt tegeleda.”

Mall Bakler, CFO

Kliendivajadus

Flexa eesmärgiks oli toetada tõhusat tegutsemist ja ärikasvu läbi uue ettevõtte vajadusi arvestava ERP-i lahenduse juurutamise. Kuna uus tarkvara puudutas kogu ettevõtte protsesse ja paljude protsesside digitaliseerimist, sai projekti edus määravaks juhtide ja töötajate kaasatulek uue äritarkvaraga ning teadlik töö vastuseisu ennetamisega.

Mis me tegime

  • Viisime läbi juhtkonna töötoa- ühtse arusaamise tekitamiseks muudatuse edukriteeriumitest, eesmärkidest ja elluviimise protsessist.
  • Sertifitseerisime Flexa juhtkonna liikme Prosci Change Practitioner programmis, andes ülevaate Prosci tervikmetoodikast muudatusprojektide juhtimisel

Kas tekkis huvi?

Teie e-mail
Field is required!
Field is required!
Teie telefon
Field is required!
Field is required!
Tekst
Field is required!
Field is required!
Broneeri tasuta konsultatsioon